Kärhöt

Kärhöjen hinnastoPUUTARHAN LOISTAVAKUKKAISET KÖYNNÖKSET

Kasvupaikka
Kärhöt eli klematikset (Clematis) ovat köynnöskasveja, jotka tarvitsevat säleikön, seinustan, pyramidimaisen rakennelman tai vastaavan tuen. Paras on 2-3 metriä korkea tuki, mutta kärhöjä on mahdollista kasvattaa myös matalammissa säleiköissä. Kärhöt viihtyvät parhaiten puutarhassa, jossa maa on kuohkeaa ja tuoretta, sekä hyvin kalkittua ja lannoitettua. Jäykkiä, kylmiä savimaa-olosuhteita ne eivät ilman perusteellista kasvupaikan kohennusta kestä.

Savimaalle kärhö-istutusta perustettaessa on syytä istutusalustasta muotoilla 20–30 cm korkea kohopenkki, johon lisätään turvetta sekä hiekansekaista multaa. Tällöin keväällä sulamisvedet eivät pääse kiusaamaan juuristoa. Laihahkot, kuivat ja paahteiset hiekkamaat tarvitsevat myös perusteellisen parannuksen (turvetta, savea, kompostimultaa) kelvatakseen kärhöjen istutuspaikaksi. Optimaalinen maan pH on 5,5–6. Auringonvaloa kärhöt tarvitsevat kukkiakseen hyvin. Kevyesti varjoinen ja tuulensuojainen istutuspaikka on paras.

Istutus
Istutuskuopasta tulee kaivaa riittävän syvä ja leveä (n. 70cm x 70cm) ja täyttää pohja-osa ensin n. 10 cm:n syvyydeltä karkeahkolla hiekalla tai soralla. Tämä toimii salaojituksena. Sen jälkeen istutuskuoppa ” vuorataan” hyvälaatuisella, ravinteikkaalla mullalla ja kärhö istutetaan 15–20 cm syvempään kuin ne ovat olleet taimiruukussa. Tällöin niiden talvenkesto paranee, ja juuristo voi kehittyä ilman maan tiivistymisen vaaraa. Aivan tyvelle lisätään karkeahkoa hiekkaa, joka päästää veden nopeasti alempiin kerroksiin.

Kärhöt hyötyvät muiden kasvien seurasta, sille ne kaipaavat tyvi-alueilleen viileää varjoa. Matalahkot maanpeiteperennat tai maanpinnalle lisättävä katemateriaali (hiekka, karkea sora, kuorikate) parantavat kärhöjen menestymistä, sillä ne estävät veden haihtumisen kasvien tyveltä kuumina päivinä, ja suojaavat näin juuristoa.Jalokärhö Piilu

Hoito
Kukkiakseen runsaasti kärhöt tarvitsevat kasvukaudella runsaasti vettä ja ravinteita, joita on annettava säännöllisesti. Helpoin tapa huolehtia riittävästä lannoituksesta, on veteen sekoitettavien lannoiteliuosten antaminen kerran viikossa. Kastelu tehdään laajemmalti juuriston alueelle, jolloin sen teho on paras mahdollinen. Myös kastelusta on huolehdittava varsinkin kuivina ajanjaksoina! Viihtyessään hyvin kärhöt kasvavat rehevästi ja kukkivat runsaasti. Jos kastelu ja lannoitus on laiminlyöty, on sekä kasvu, että kukinta kituliasta.

Kärhöjen leikkaaminen keväällä tulee kysymykseen suurikukkaisten kärhöjen kohdalla. Tällöin leikataan kuivat oksat, joihin ei puhkea silmuja. Samalla lyhennetään yli 1,5 m:n pituisia versoja. Pienikukkaisten lajikkeiden leikkausta kannattaa välttää kunnes ne ovat selvästi ränsistyneen näköisiä, jolloin niille tehdään nuorennusleikkaus. Tällöin koko köynnös typistetään läheltä maan pintaa.

Seuralaiskasvit
Kärhöjä voi kasvattaa puutarhassa monien kasvien seuralaisina. Ne sopivat muiden kukkivien köynnösten, kuten köynnöskuusamien, köynnösruusujen ja yksivuotisten kukkivien köynnösten seuraan. Niitä on mahdollista kasvattaa myös puiden ja pensaiden tyvellä, jolloin ne pääsevät vapaasti köyntelemään oksistossa. Myös havukasvien seuraan kärhöt sopivat hyvin, jolloin ne voivat kiipeillä useammankin metrin korkeudessa.