Marjapensaat

ISTUTUS- JA HOITO-OHJE

Kasvupaikka:
Marjapensaat tulisi istuttaa valoisalle, avoimelle paikalle, jossa ne saavat aurinkoa ainakin muutaman tunnin päivässä. Mustaherukka pärjää vähän vaatimattomammassakin paikassa kun taas karviaiselle valitaan parempi paikka. Jos maa on savista tai vastaavasti kevyttä ja hiekkaista, kannattaa istutuskuoppaan sekoittaa erilaisia maanparannusaineita. Saviseen maahan lisätään hiekkaa, kompostia ja turvetta, hiekkaiseen maahan multaa, savea ja kompostia jne. Herukoille sopiva pH on 6-6,5, silloin ravinteet ovat parhaiten kasvien käytettävissä.

Istutus:
Astiataimia voidaan istuttaa sulan maan aikana varhaisesta keväästä pitkälle syksyyn. Marjapensaille täytyy kaivaa vähintään 50 cm syvä ja leveä kuoppa. Ruukku tai pussi poistetaan juuripaakun ympäriltä. Taimi istutetaan 5-10 cm entistä kasvusyvyyttään syvemmälle. Marjapensaita ei tarvitse leikata istutuksen yhteydessä. Yksittäin istutetulle herukkapensaalle kannattaa varata 4-5 m² tilaa, punaherukalle jopa hieman enemmän.

Hoito:
Herukat eivät tarvitse voimakasta lannoitusta. Keväällä istutettaessa annetaan neliömetriä kohden 4-6 kg maatunutta karjanlantaa tai 50–70 g moniravinteista puutarhalannoitetta. Keväällä istutettaessa lannoitteet sekoitetaan istutusmultaan, syksyllä istutetut pensaat lannoitetaan vasta seuraavana keväänä. Herukka – ja karviaispensaat eivät pidä kovin happamasta maasta, joten kalkin käyttö on suotavaa. Kalkkia levitetään neliölle puolesta kilosta kiloon. Jos käytetään tuhkaa, kertalevitysmäärä on 2-3 kg/ m². Istutuksen yhteydessä tainta kastellaan reilusti (n. 20 litraa vettä) ja tämän jälkeen ilmoista riippuen 10 litraa kerrallaan 1-3 kertaa viikossa, kunnes taimi on juurtunut. Juurtuminen kestää pari kuukautta.

Heti istutuksen jälkeen kannattaa taimen juurelle lisätä kunnon kerros kuori- tai multakatetta, haketta, ruohosilppua tms. Myös katekangas käy. Kate pitää maan kosteana ja rikkakasvit kurissa. Erityisesti karviainen on huono kilpailemaan rikkakasveja vastaan. Mustaherukat sekä karviaiset saattavat tarvita tukikehikoita, mutta puna- ja valkoherukat ovat kasvutavaltaan niin jäykkiä, ettei kehikoita välttämättä tarvita.Mustaherukka Mortti

Leikkaaminen:  
Säännöllinen leikkaus pitää marjapensaat nuorina ja parantaa niiden sadontuottokykyä. Ensimmäisinä vuosina herukkapensaista leikataan vain katkenneet, vioittuneet, kuivuneet tai liian lamoavat oksat. Varsinaisia hoitoleikkauksia aletaan tehdä vasta vuosien kuluttua. Mustaherukalta poistetaan vuosittain läheltä maan rajaa 5-6-vuotiaat versot ja puna- sekä valkoherukoilta 7-8 vuotta vanhat. Herukkapensaassa on hyvä olla n. 25 versoa. Karviainen on herukkaa huomattavasti hidaskasvuisempi, vuosittain leikataan vain 2-3 vanhinta versoa. Oikea leikkausajankohta on keväällä ennen silmujen puhkeamista sekä syksyllä sadonkorjuun jälkeen.