Herukat

Herukoiden hinnasto


Herukkapensaat viihtyvät ja tuottavat parhaiten satoa aurinkoisella ja tuulensuojaisella paikalla. Herukoista mustaherukka pärjää hieman varjoisem-mallakin paikalla. Istutusväliksi kannattaa jättää n. 2 metriä, jotta marjat saa helposti poimittua pensaan joka puolelta. Väljä istutus myös ehkäisee osaltaan sienitauteja, koska ilma pääsee hyvin kiertämään pensaiden välissä.

Mustaherukka on herukoista C-vitamiini-pitoisin. Marjat kannattaa poimia kokonaisina terttuina ja täysin kypsinä. Mustaherukan lehtiä voi hyödyntää mm. tee-aineksina ja säilykkeissä.

Viherherukka on mustaherukan vihreämarjainen muunnos. Sen marjat ovat maultaan miedompia ja makeampia kuin mustaherukan.

Punaherukka ja sen muunnos valkoherukka ovat maultaan musta- ja viherherukkaa happamampia. Valkoherukka on kooltaan ja satoisuudeltaan hieman punaherukkaa pienempi. Sen marjat ovat punaherukkaa makeammat.

Herukat maistuvat sellaisenaan, niistä voi valmistaa mehuja ja hilloja ja käyttää leivontaan. Herukoista saa myös erinomaista viiniä.


Mustaherukka Mortti