Muut hyötykasvit

Muiden hyötykasvien hinnasto

Tyrni

Tyrni tarvitsee marjoja tuottaakseen emipensaiden joukkoon pölytystä varten hedepensaan. Yksi hedepensas riittää 1 – 4 emipensaalle. Kasvupaikan tulee olla aurinkoinen. Nuoret kasvit eivät siedä kuivuutta. Vältä typpilannoitusta!

Tyrni viihtyy multavassa, kalkitussa maassa. Typpilannoitusta tyrni ei tarvitse, sillä on juurissaan typpeä sitovia nystyräbakteereja. Tyrni on kaksikotinen. Emipensaat tarvitsevat pölytystä varten hedepensaan. Yksi hedepensas riittää 1-4 emipensaalle. Taimet istutetaan 2 metrin välein. Tyrni on tuulipölytteinen. Marjat kypsyvät syys-lokakuussa.

Marjojen poiminta on hidasta, sillä marjat ovat tiukasti kiinni piikkisessä pensaassa.

Tyrnin marjat ovat erittäin C-vitamiinipitoisia. Tyrni on myös koristeellinen pensas hopeisten lehtiensä ansiosta.

Pensasmustikka

Pensasmustikat tuottavat tavallista mustikkaa huomattavasti kookkaampia marjoja. Marja on sisältä vaalea. Pensasmustikka säilyy pakastettaessakin ehjänä. Mustikka viihtyy happamassa maassa aurinkoisella paikalla. Ristipölytys parantaa sadon määrää.

Pensaat kannattaa suojata talveksi verkolla jäniksiä ja myyriä vastaan. Pensasmustikka on syksyllä koristeellinen, sillä sille kehittyy hieno punainen ruskaväri.

Puutarhamansikat

Mansikkamaa kannattaa perustaa huolella ennen taimien istutusta. Parasta on, jos maanparannus on tehtävissä edellisenä syksynä. Mansikkakangas tai –muovi helpottavat mansikkamaan hoitoa.

Myymälässämme saatavilla monipuolinen valikoima erilaisia yrttejä ja mansikantaimia.

Puutarhamansikoiden paras kasvupaikka on aurinkoisella¸tuulensuojaisella etelä- tai länsirinteellä. Mansikka viihtyy runsasmultaisessa osin hiekkaisessa maassa. Mansikat kannattaa istuttaa katekankaalla tai –muovilla katettuihin penkkeihin noin 40 cm välein. Paras istutusaika on alkukesällä tai elokuussa.Tyrni

Mansikka Polka

Taimet istutetaan tarkasti entiseen kasvusyvyyteen, jolloin kasvupiste jää mullan pinnan tasoon. Mikäli mansikoiden kukinta-aikaan on öisin hallaa, taimet peitetään harsolla jotta kukat eivät vioitu. Päiväksi harso on poistettava, jotta hyönteiset pääsevät pölyttämään. Kuivina kausina etenkin raakilevaiheessa on huolehdittava kastelusta. Satoaika ajoittuu pääosin heinäkuulle.

Puutarhamansikka kasvattaa runsaasti rönsyjä, jotka poistetaan sadonkorjuun jälkeen.

Marjojen maku, väri ja säilöntäominaisuudet vaihtelevat eri lajikkeissa.

Kuukausimansikka tekee pieniä marjoja pitkin kesää. Rönsyjä muodostuu niukasti tai ei lainkaan.